De overwinnaar van Napoleon

De slag bij Waterloo vond plaats op zondag 18 juni 1815 te Mont-Saint-Jean, 5 km ten zuiden van Waterloo, een plaatsje net ten zuiden van Brussel, destijds gelegen in Nederland, tegenwoordig in België. Napoleon Bonaparte werd hier definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk von Blücher.

 

Willem van Oranje was in 1815 nog vrij jong en voerde een deel van de troepen onder het Engelse bevel van Wellington aan. De beschrijvingen hiervan verschillen enigszins. Vanuit Engelse optiek was Willem onbesuist en maakte hij meerdere blunders. Toen hij gewond raakte was dit volgens diverse Engelse bronnen een zegen zodat hij niet meer fouten kon begaan. De Nederlandse bronnen vertellen echter vooral een verhaal van moed en doorzettingsvermogen. 

 

De Oranjes gebruikten het moedige optreden van de prins bij Quatre-Bras en Waterloo ongegeneerd als propagandamiddel. In opdracht van koning Willem I werden er penningen geslagen en prijsvragen voor genreschilderijen en heldenproza uitgeschreven. 18 juni werd een nationale feestdag – Waterloo-dag. De van zijn wond herstellende prins was niet minder bescheiden dan zijn vader: ‘Ik was de held van de dag. Niemand was populairder dan ik.’ 

 

Ook verschillende Goudse pijpenmakers grepen die actualiteit aan om fraaie kleipijpen te maken. Waarschijnlijk zijn onderstaande pijpen gemaakt om het 50-jarig jubileum van de overwinning in Waterloo te gedenken.

 

 

 


Ronde ketel van een zogenaamd 'mosterdlepel' model met tekst : 'WII OVERWINNAAR VAN NAPOLEON" bovenlangs en onderlangs "OP DE VELDEN VAN WATERLOO


Ronde ketel van een zogenaamd 'mosterdlepel' model met op de linkerzijde van de ketel de tekst 'W II Overwinnaar' en lager 'op de velden', op de rechterzijde de tekst 'Van Napoleon' en lager 'van Waterloo'.


Een rechtopstaande ketel, pijp was een zogenaamd 'doetel' model met rechte steel. 

Laatste Nieuwe

31/1:Een kistje pijpen van Goedewaagen

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.