AA

AA monogram
AA monogram
AA met gekroond hart en pijlen
AA met gekroond hart en pijlen
AA monogram
AA monogram
AA met kruisdegens
AA met kruisdegens
AA monogram
AA monogram

Het merk AA is bekend uit Gouda, waar het tussen ca 1630  en 1650 in gebruik is geweest (ref *14).

 

 

Tevens zijn kleipijpen bekend met aan weerszijden van de hiel de letters A en A, deze lijken uit Gorinchem te komen uit het tweede deel van de 17e eeuw.

 

Opvallend is dat de meeste van de pijpjes met AA in de collectie, in Leiden gevonden zijn. Doorgaans ligt de verhouding Leids:Gouds in stortmateriaal uit de periode 1620-1650 in de verhouding 8 of zelfs 9:1. AA lijkt zeer prominent vertegenwoordigd in de Leidse markt in die periode die vooral door lokale pijpenfabrikanten bediend werd.

Gouda

Het merk AA (als monogram) en gekroond met aan weerszijden een ster, is gebruikt tussen ca 1632 en 1650 in Gouda door Anthonie Allijn (ref *14).

 

Het merk Gekroonde Kruisdegens met aan weerszijden een A is ook bekend uit dezelfde periode en wordt ook aan Anthonie Allijn toegeschreven (ref *14). 

 

Tevens is bekend een merk met een afbeelding van een hart met twee gekruiste pijlen, met aan weerszijden de A en A. Ook dit wordt aan Allijn toegeschreven.

 


Bovenstaand pijpje lijkt een van de vroegste uitvoeringen uit ca 1630-1640. Het merk stempel is vrij afwijkend tov latere modellen. Het pijpje is als een van de zeer weinige Goudse modellen gevonden tussen overwegend Leids materiaal uit dezelfde periode van zeker 12 verschillende makers,

 


Bovenstaand pijpje is gevonden in Gouda, en heeft de letters A en A aan weerszijden van een gekroond hart  Ca 1630-1650, mogelijk ook van de hand van Allijn.

 


Gekroonde 'kruisdegens' met AA

 


Deze pijp is versierd met diagonale raderings patronen en aan beide zijden is in de ketel een Fleur de Lis stempel aangebracht. De steel van de pijp lijkt nog voor het bakken gebroken en weer gerepareerd te zijn, en de raderingen en stempels zijn aangebracht om deze reparatie te maskeren.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevonden omgeving Middelburg


Vindplaats GoudaFraaie Barokke versiering met letters A en A op voorzijde ketel. Gouda 1625-1650, Anthonie Allijn
Fraaie Barokke versiering met letters A en A op voorzijde ketel. Gouda 1625-1650, Anthonie Allijn

Nog een AA, opvallend is dat deze pijpjes uit de periode 1640-1650 bijna allemaal in de omgeving van Leiden gevonden zijn, hetgeen relatief veel lijkt in de verhouding  tussen Leidse en Goudse koppen. De Leidse kleipijpennijverheid in die periode was namelijk aanzienlijk, en in die periode waarschijnlijk net zo groot als in Gouda..


Variant op AA gekroond monogram

Vindplaats Breukelen


Laatste Nieuwe

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

17/11 : Doosjes miniatuurpijpjes en een handbeschilderde plateelpijp, ca 1900-1930.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.