ES


In Amsterdam trouwde op 22/5/1638 de Engelse pijpmaker Eduwaert Schelvisch. Hij zou het merk ES gebruikt kunnen hebben

 

Het merk ES is in Gouda tussen circa 1700 en 1950 in gebruik geweest bij de volgende pijpmakers (ref *12) ;

 

1703-1746                Machiel Metvoort

1784-1810                Abraham van Waas

1803-1810                Johannes van Vliet in huur

1810-1842                Johannes van Vliet in eigendom

1842-1880                Pieter Goedewaagen

1880-1919                P. Goedewaagen en Zoon

1919-1960                NV Goedewaagen

 

Tevens is het merk tussen ca 1810 en 1820 in Den Bosch in gebruik geweest bij de pijpmaker Erdas.

 

 



Pijpje van Goedewaagen, ca 1880-1940


Per Aspera Ad Astra

Onderstaand pijpje is door diverse pijpmakers gemaakt in de periode 1780-1900. Een tweetal leeuwen houden een wapenschild met daarop het Goudse wapen, en een omlijsting met daarin het 'Gouds Devies' ; Per Aspera Ad Astra ; door de doornen naar de sterren.

Op de achterzijde van de ketel het wapen van Amsterdam.

In de verzameling verschillende uitvoeringen, o.a. met merk Wapen van Gelderland, Gekroonde Ton, Gekroonde 68 , en natuurlijk hieronder met gekroonde ES 

Gouda, ca 1850-1880, Pieter Goedewaagen
Gouda, ca 1850-1880, Pieter Goedewaagen
2 leeuwen die wapenschild vasthouden
2 leeuwen die wapenschild vasthouden
Wapen van Gouda met 'Per Aspera Ad Astra'
Wapen van Gouda met 'Per Aspera Ad Astra'

Wapen van Gouda
Wapen van Gouda
Wapen van Amsterdam
Wapen van Amsterdam
Gouds wapen als bijmerk
Gouds wapen als bijmerk

Leidse Universiteitspijp ; Minerva


Afbeelding van Minerva, met tekst ACAD(emia):LUDGD(uno):BATAV(ee). Leidse Universiteitspijp. Hielmerk ES gekroond. Gouda, ca 1784-1880

Pijpen met ES van Goedewaagen

 

Het merk ES is tot in de zeventiger jaren door Goedewaagen in Gouda gebruikt, niet alleen in de hiel gestempeld maar ook bv in de steel met daarbij dan de vermelding ' ES  Dutch Clay' 

Verschillende Neptunus en Mercurius modellen met ES

In de catalogi van Goedewaagen komen we een paar verschillende uitvoeringen van de Neptunus en Merucrius versiering tegen.

Allereerst onder model nr 4, 'Gesneden 29 duimer' ; met een staande Neptunus en staande Mercurius. Dit model wordt volgens de catalogus met hielmerk 55 uitgevoerd. De herkomst van deze vorm is terug te voeren tot Willem Begeer, die tot 1844 actief was, en daarna de vorm overdeed aan Johannes van Zutphen, waarna Goedewaagen hem omstreeks 1867 overnam (ref 6 ; Pijpenkabinet).

 

Daarnaast komen we in de catalogus onder nummer 8 (Grote gesneden krul) een Neptunus en Mercurius krul variant tegen, en onder nummer 254 (Gesneden middelkop gekroonde ES, 21 duimer). In beide gevallen zitten zowel Neptunus als Mercurius, de eerste op een ton waaruit water vloeit, en Mercurius op een baal handelswaar. In de catalogus lijkt nr 254 overigens in spiegelbeeld afgebeeld, aangezien een model met Mercurius aan de rechterzijde onbekend is (Mercurius zit eigenlijk altijd links), en op dezelfde pagina ook het Wapen van Friesland in spiegelbeeld is afgebeeld.

 

Van de zittende Neptunus en Mercurius zijn een viertal varianten gevonden. Voornaamste verschillen zijn terug te vinden in de grootte van de kop en de detail afbeeldingen en kleding van beide heren.

Tevens hebben twee modellen de naam * GOEDEWAAGEN in het tekstlint, en 2 modellen P. GOEDEWAAGEN.

 

Het meest gevonden model op het voormalig fabrieksterrein aan het Jaagpad betreft de zittende Mercurius met 'toga', half ontblootte borst, terwijl in de catalogus beide modellen met zittende Mercurius een sluitend tuniek dragen.

 

Klik hier voor meer foto's van de verschillende modellen

 

Zgn. Neptunus en Mercurius pijp, hielmerk ES, niet compleet.Cat nr 254 'Gesneden 21 Duimer'.  Ook als krul versie onder nummer 8 (grote gesneden krul) vermeld in de catalogus. Op de steel aan ene zijde P. Goedewaagen & Zoon, andere zijde GOUDA HOLLAND.
Zgn. Neptunus en Mercurius pijp, hielmerk ES, niet compleet.Cat nr 254 'Gesneden 21 Duimer'. Ook als krul versie onder nummer 8 (grote gesneden krul) vermeld in de catalogus. Op de steel aan ene zijde P. Goedewaagen & Zoon, andere zijde GOUDA HOLLAND.

Catalogus nr 9, 'Kleine Gesneden Krul' . Aan de ene zijde een afbeelding van de pijpmaker, aan de andere zijde zijn 'vrouw'. Er zijn op het voormalig fabrieksterrein van Goedewaagen een tweetal verschillende versies gevonden ; een wat onscherpe waarbij de vrouw een paar pijpen in de hand houdt, en een veel scherpere, waarbij ze een bloem of roos vastheeft. Deze laatste versie is waarschijnlijk ontstaan doordat de versleten persvorm werd 'opgehaald', waarbij de pijpen gesneuveld zijn. Hielmerk ES.

 


Dubbele krul met plakker van een molen, en op de steel een plakker met tekst : souvenir holland. Geel/bruin gelakt met rode accenten. In deze uitvoering ook een rechte kantoorpijp/ kleine doetel (met merk IWI), en een 'scheppertje' (ongemerkt). 


Hielmerk ES. Cat nr 148, Goudsche Schaak. Steel lengte ca 11 cm


Cat nr 278, Fransch model Noordsche. Lengte steel ca 12 cm. Met rode plakker


In zwart uitgevoerd 'Duiveltje', op de steel met stempel 'My Friend', en 'ES Dutch Clay'. Goedewaagen ca 1900-1940, catalogus nr 646
In zwart uitgevoerd 'Duiveltje', op de steel met stempel 'My Friend', en 'ES Dutch Clay'. Goedewaagen ca 1900-1940, catalogus nr 646

Schaatspijp, ca 1920-1930, hielmerk ES.

Mbv het touwtje werd de pijp aan de jas gespeld en zo door schaatsers meegenomen als aandenken aan hun schaatstocht naar Gouda

Zie Krulpijpen


Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.