FS

Het merk FS is toe te schrijven aan een Schoonhovense pijpenmaker met de naam Frans (S)Wals of (S)Waels, die tussen ca 1649 en 1695 in de stad actief was (ref *3).

 

 

De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevonden in de omgeving van Middelburg.Uit de Ordinaris dingsdaeghse courante van 08-08-1662: de 13 jarige zoon van Frans Waels is weggelopen, hij is pijpenmaker van beroep en vader Frans zou graag weten waar hij is.

 

Frans Waels had zijn woning en werkplaats in Schoonhoven, op de hoek van het Veerpoortstraatje en de Scheepmakershaven. Aan de woning werd gerefereerd als 'daar waar de drie gekroonde pijpen uithangen'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder uit de periode ca 1690-1700 een bodemvondst met hielmerk FB (of FS ?), gevonden in Oost Brabant


Laatste Nieuwe

08/20 : Trumm Bergmans pijpjes en veel nieuwe hielmerken

07/14 : Belgische pijpen van de Bevere

10/11 : Nieuwe relief pijpjes.


10/11 : Een mooie scherpe Neptunus en Mercurius pijp uit Gouda.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.

8/11 : een nieuwe driedelige persvorm van een fraai figuraal pijpje, circa 1880-1885, van de firma Klauer uit Duitsland.

8/11 : Transferplaatjes voor plateelpijpen van de firma Hollandia, ca 1915-1920.

4/11 : Pijpjes van Trumm Bergmans

31/10 : Het Jubelfeest van de inhuldiging van Willem III, in 1874 herdacht op een hoornmodel pijp.

22/7 : Andries Kuilink, Leendert Smit en Willem IV

26/1 : serie nieuwe hielmerken