IAK

Het merk IAK is in Gouda tussen ca 1680 en 1700 in gebruik geweest bij Suzanna Jacobs (ref *12).

 

In de periode c1733-1750 zijn de letters IAK ook in Schoonhoven gebruikt, waarschijnlijk door de pijpenmaker Jan Kuijpers (ref *3).

 

Gouda, ca 1680-1700, Suzanna Jacobs


Gouda, 1680-1700 , een weiland vondstje

Bovenstaande steelfragmentjes en onderstaande koppen zijn een weiland vondst uit Gouda ; pijpjes van Suzanna Jacobs uit de periode 1680-1700. Ook op dezelfde plek gevonden een stuk 'pijpenring' ; een rolletje klei dat gebruikt werd in de pijpenton wanneer deze de oven ingingen.Fragment pijpenring
Fragment pijpenring
Vierkante meter weiland vondst Gouda ; diverse ongemerkte modelletjes, een aantal met AIK, een stukje pijpenring en een fragment pijpaarde beeldje
Vierkante meter weiland vondst Gouda ; diverse ongemerkte modelletjes, een aantal met AIK, een stukje pijpenring en een fragment pijpaarde beeldje

Schoonhoven

Onderstaande modellen zijn typerend voor de 'Schoonhovense stijl'. Een gekroonde letter van voor-of achternaam van de pijpenmaker met boven de kroon zijn (of haar!) initialen.

IAK wordt toegeschreven aan Jan Kuijpers die tussen ca 1733 en ca 1750 in Schoonhoven pijpen maakte (ref *3).

De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 
Laatste Nieuwe

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.