IGN

Pijpen met het merk IGN zijn tussen circa 1708 en 1747 in Schoonhoven gemaakt door de pijpenmaker Jillis Gerritse Nobel (ref *3).

 

Jillis was een zoon van Gerrit Janse Nobel en een van deze twee zal het ketelmerk N gekroond als eerste gebruikt hebben. Toen Johannes, broer van Jillis rond 1715 met pijpenmaken begon en ook de gekroonde N gebruikte, zal Jillis zijn initialen IGN boven de kroon hebben toegevoegd, en Johannes Nobel de initialen IAN. 

De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 
Gevonden in Gouda, ca 1715-1740


Hierboven een aparte variant : gekroonde N met letters IGN en op rechterzijde ketel alleen een kroon. Gevonden in de omgeving Rotterdam, ca 1740-1747


Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.