IVH

Gouda
Gouda
Schoonhoven
Schoonhoven

Het merk IVH is in Gouda gebruikt tussen ca 1670 en 1690, door een onbekende pijpenmaker (ref *12). 

 

Daarnaast zijn pijpjes uit ca 1720-1750  bekend met de gekroonde H, gekroonde eiermand en het wapen van Utrecht, en daarbij de initialen IVH, deze zijn gemaakt in Schoonhoven.

Gouda


Gevonden in Helmond

 

Gevonden in Helmond


Schoonhoven

Onderstaande pijpen zijn waarschijnlijk van de hand van de Schoonhovense pijpenmaker Jan van Heumen, die tussen ca 1725 en 1750 actief was. Onderstaande modellen zijn typerende voorbeelden van de Schoonhovense stijl (ref *3).

De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 
Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.