MHC

Het merk MHC is gebruikt door de Schoonhovense potten-en pijpenbakker Michiel Cornelisz. Hilligers, welke zeer kort, tussen ca. 1783 en 1792 werkzaam was. Michiel Cornelisz. was de stiefzoon van de Schoonhovense potten-en pijpenbakker Cornelis Lazonder, welke overigens zelf nooit pijpen gemaakt heeft.

 

Gekroonde vis met de letters MHC, deze zijn duidelijk over andere letters heengestempeld. Michiel Hilligers heeft in ieder geval een pijpenvorm overgenomen van Pieter de Leeuw, waarschijnlijk ook van anderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de pijpjes hiernaast en hieronder is het duidelijk dat de letters M, H en C over oorspronkelijk andere letters zijn heengezet. Dit gebeurde bijvoorbeeld in het geval een pijpmaker de persvorm van een andere pijpmaker overnam.

Van Michiel Helligers is in ieder geval bekend dat hij tussen ca 1783 en 1786 een pijpenvorm van zijn Schoonhovense collega Pieter de Leeuw overnam.Gekroonde letter N met de initialen MHC

 

 

Laatste Nieuwe

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.

8/11 : een nieuwe driedelige persvorm van een fraai figuraal pijpje

8/11 : Transferplaatjes voor plateelpijpen van de firma Hollandia, ca 1915-1920.

4/11 : Pijpjes van Trumm Bergmans

31/10 : Het Jubelfeest van de inhuldiging van Willem III, in 1874 herdacht op een hoornmodel pijp.

22/7 : Andries Kuilink, Leendert Smit en Willem IV

26/1 : serie nieuwe hielmerken

20/12 : Een complete, ongelijmde pijp van A. Sparnaay, een zogenaamde 'korte izabe'.

9/9 : Diverse pijpenmakers gereedschap-pen van de firma Goedewaagen.