MVG

Het merk MVG is in Schoonhoven gebruikt door Machiel van Genderen, tussen ca 1728 en 1784 (ref *3).

 

Behalve onderstaande modellen zijn ook de volgende versieringen met initialen MVG bekend ;

gekroonde N, ooievaar, een model met lobbenversiering en een combinatie van het wapen van Zeeland en op andere zijde de ooievaar.

 

In Schoonhoven was in dezelfde periode ook een pijpenmaker actief die de initialen MVO gebruikte en gelijksoortige pijpen maakte waardoor het merk als het niet helemaal goed leesbaar is vaak moeilijk te bepalen is.

De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 Pijpje met afbeelding van de Prins van Oranje te paard (in tekstlint : DE PRINS V.ORANI), en op andere zijde het stadhouderlijk wapen met de tekst HONI SOIT QUI MAL Y PENSE. Deze pijp zal gemaakt zijn uit een oorspronkelijk in Gouda gemaakte persvorm, welke door de eigenaar van de hand gedaan is en vervolgens door de Schoonhovense pijpenmaker Machiel van Genderen is aangekocht. Machiel heeft de pijp voorzien van zijn initialen MVG, aangebracht onder het stadhouderlijk wapen. Ca 1760-1780.

 

Wapen van Zeeland
Wapen van Zeeland
Wapen van Groningen met initialen MVG ; Machiel van Genderen, Schoonhoven ca 1750-1780
Wapen van Groningen met initialen MVG ; Machiel van Genderen, Schoonhoven ca 1750-1780


Ook de gekroonde M was een populaire versiering voor diverse pijpmakers uit vooral Schoonhoven.MVG boven gekroonde vis
MVG boven gekroonde vis

MVG, boven Wapen van Utrecht
MVG, boven Wapen van Utrecht
MVG, boven Wapen van Utrecht
MVG, boven Wapen van UtrechtLaatste Nieuwe

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

17/11 : Doosjes miniatuurpijpjes en een handbeschilderde plateelpijp, ca 1900-1930.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.