PFV

Uit de omgeving van Leeuwarden zijn pijpjes bekend uit de periode 1710-1740, die gemerkt zijn met PFV. In de meeste gevallen is het merk in de trechtervormige ketel gestempeld.

Wellicht zijn deze initialen gebruikt door de Leeuwardense pijpmaker Pieter Floris de Valk welke tussen ca 1687 en 1740 actief is geweest.Opvallend, karakteristiek gevormd kopje dat qua vormgeving inzit tussen de laat 17e eeuwse dubbelconische kop, en het trechtermodel.


Dit pijpje is vrij grof afgewerkt, en hoewel de hiel in principe voldoende ruimte heeft voor n hielmerk is het merk in de ketel naar de roker toe gestempeldFragment met PFV in de hiel gestempeld. Opvallend is het getal 2 op de zijkant van de hiel. Pijpjes met het getal 4 in de zijkant zijn ook uit Leeuwarden bekend, maar dan met hielmerk 'slang'.


Fragment met PFV in de hiel gestempeld.


Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.