Gambier

Volgens bewaard gebleven bedrijfsadvertenties zou de pijpenfabriek van J. Gambier in 1780 zijn opgericht in Givet.

 

De vroegst bekende vermelding van de firma Jean Gambier dateert uit 1805 in Parijs. Het bedrijf was toen gevestigd op nummer 39 van de Rue de l’Arbre Sec. Ergens tussen 1806 en 1809 zal Gambier verhuisd zijn naar het grotere pand op nummer 20 in dezelfde straat. Opvallend gegeven hierbij is dat Gambier in deze almanakken werd vermeld als fabrikant en handelaar in porselein. Er is uit deze beginperiode tot nu toe geen vermelding gevonden die aantoonbaar maakte dat Gambier zich bezighield met de handel of productie van kleipijpen.

 

Omstreeks 1817 bleek een kleinzoon van de oprichter van het Parijse bedrijf een pijpenfabriek te hebben in de plaats Givet, waar al sinds de 18e eeuw diverse pijpenmakerijen actief waren. De fabriek in Givet groeide snel en was de locatie waar de pijpen gemaakt werden, de vestiging in Parijs fungeerde voornamelijk als verkoop kantoor.

 

Gedurende de 19e eeuw veranderde het bedrijf diverse malen van eigenaar maar de naam J. Gambier bleef gehandhaafd.

 

[Bron: gambierpipes.com]

 

De fabriek van Gambier in Givet. Ongedateerd, waarschijnlijk begin 20e eeuw.

Bahut de St CyrDit model is bekend onder de naam 'Bahut de St. Cyr', tete fantaise. De voorstelling is een soldaat die op een vierkante kist zit en een sigaar rookt. Deze pijp is oorspronkelijk gemaakt voor officieren die de opleiding op de militaire academie van Saint Cyr hadden afgerond. Er zijn meerdere varianten van bekend met specifieke teksten op de kist die verwijzen naar opleiding, lichting en jaar van afzwaaien. Waarschijnlijk is de pijp na enige tijd ook in de standaard catalogus opgenomen waarbij het model geen specifieke referentie tekst meer had. Bovenstaande pijp heeft de tekst 'GAMBIER' op de linkerzijde van de kist en 'A PARIS' op de rechterzijde.

Het model komt voor het eerst voor in de catalogus van Gambier uit 1905 en heeft modelnummer 1499.

(referentie www.gambierpipes.com)


Een erg bijzondere pijp, of beter gezegd een fraai presentatie stuk dat in 1849 is uitgegeven naar aanleiding van de 11e Internationale tentoonstelling voor 'Agricole et Manufacture', een industrieele tentoonstelling waarbij de firma Gambier (evenals vele anderen) een speciale prijs won. Op de pijp zijn een drietal personen afgebeeld: een staande man (een pijpenmaker of kaster), een staande vrouw (een tremster) en een zittende jongen (een roller). Op de zijkanten van de pijp staan de beide zijden van de medaille afgebeeld. Langs de bovenrand van de ketel zijn bundels pijpen en veel bloemen zichtbaar. Diverse accenten van de pijp zijn in verschillende kleuren geemailleerd. De pijp is ruim 15 cm hoog en zal in de jaren na de tentoonstelling gemaakt zijn. (ref www.gambierpipes.com)

 

Reclame kaartje van de firma Gambier, met een afbeelding van waarschijnlijk een actrice uit een populaire musical of cabaret.


Gezichts- of figurale pijpen

 

Gezichtspijpen van mannen, vrouwen en dieren en overig. Gambier is een van die franse fabrieken die gedurende de 19e eeuw een enorm assortiment, zeer hoogwaardige en gedetailleerde pijpen produceerde. Met name de figurale pijpen spreken zeer aan door hun hoge mate van detail. Kleipijpen met doodskoppen en andere fantasie figuren zijn in het hoofdstuk dieren en overig te vinden.

 

Gezichtspijpen mannen

 

Gezichtspijpen vrouwen

 

Gezichtspijpen dieren en overig

Jacob pijpen

 

Een voor Frankrijk zeer kenmerkend type pijp, de zogenaamde 'Jacob' pijp. Een afbeelding van een bebaarde man met lange baard en tulband, met daarop in een tekstlint de tekst ' Je suis le Vrai Jacob' of variaties van die strekking.

Ook in de verzameling een houten variant van de Jacob pijp, waarbij het aardige is dat de maker het meeste wel wist te kopieeren, maar de letters JACOB die doorgaans op de onderzijde van de kop staan, in volledig willekeurige volgorde neerzette. 

 

Klik hier voor Jacob pijpen van Gambier

Versieringen met dieren

 

Voor pijpen van Gambier met een volledig versierde kop met een dierenafbeelding, klik hier

 

Voor pijpen versierd met dierenafbeeldingen of afbeeldingen die met dieren te maken hebben, klik hier.

 

Drukwerkje 'Les Pipes en Terre de Givet'
pipe_en_terre_givet.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.