Gambier

Bahut de St CyrDit model is bekend onder de naam 'Bahut de St. Cyr', tete fantaise. De voorstelling is een soldaat die op een vierkante kist zit en een sigaar rookt. Deze pijp is oorspronkelijk gemaakt voor officieren die de opleiding op de militaire academie van Saint Cyr hadden afgerond. Er zijn meerdere varianten van bekend met specifieke teksten op de kist die verwijzen naar opleiding, lichting en jaar van afzwaaien. Waarschijnlijk is de pijp na enige tijd ook in de standaard catalogus opgenomen waarbij het model geen specifieke referentie tekst meer had. Bovenstaande pijp heeft de tekst 'GAMBIER' op de linkerzijde van de kist en 'A PARIS' op de rechterzijde.

Het model komt voor het eerst voor in de catalogus van Gambier uit 1905 en heeft modelnummer 1499.

(referentie www.gambierpipes.com)


Een erg bijzondere pijp, of beter gezegd een fraai presentatie stuk dat in 1849 is uitgegeven naar aanleiding van de 11e Internationale tentoonstelling voor 'Agricole et Manufacture', een industrieele tentoonstelling waarbij de firma Gambier (evenals vele anderen) een speciale prijs won. Op de pijp zijn een drietal personen afgebeeld: een staande man (een pijpenmaker of kaster), een staande vrouw (een tremster) en een zittende jongen (een roller). Op de zijkanten van de pijp staan de beide zijden van de medaille afgebeeld. Langs de bovenrand van de ketel zijn bundels pijpen en veel bloemen zichtbaar. Diverse accenten van de pijp zijn in verschillende kleuren geemailleerd. De pijp is ruim 15 cm hoog en zal in de jaren na de tentoonstelling gemaakt zijn. (ref www.gambierpipes.com)

 

Reclame kaartje van de firma Gambier, met een afbeelding van waarschijnlijk een actrice uit een populaire musical of cabaret.


Gezichts- of figurale pijpen

 

Gezichtspijpen van mannen, vrouwen en dieren en overig. Gambier is een van die franse fabrieken die gedurende de 19e eeuw een enorm assortiment, zeer hoogwaardige en gedetailleerde pijpen produceerde. Met name de figurale pijpen spreken zeer aan door hun hoge mate van detail. Kleipijpen met doodskoppen en andere fantasie figuren zijn in het hoofdstuk dieren en overig te vinden.

 

Gezichtspijpen mannen

 

Gezichtspijpen vrouwen

 

Gezichtspijpen dieren en overig

Jacob pijpen

 

Een voor Frankrijk zeer kenmerkend type pijp, de zogenaamde 'Jacob' pijp. Een afbeelding van een bebaarde man met lange baard en tulband, met daarop in een tekstlint de tekst ' Je suis le Vrai Jacob' of variaties van die strekking.

Ook in de verzameling een houten variant van de Jacob pijp, waarbij het aardige is dat de maker het meeste wel wist te kopieeren, maar de letters JACOB die doorgaans op de onderzijde van de kop staan, in volledig willekeurige volgorde neerzette. 

 

Klik hier voor Jacob pijpen van Gambier

Versieringen met dieren

 

Voor pijpen van Gambier met een volledig versierde kop met een dierenafbeelding, klik hier

 

Voor pijpen versierd met dierenafbeeldingen of afbeeldingen die met dieren te maken hebben, klik hier.

 

Drukwerkje 'Les Pipes en Terre de Givet'
pipe_en_terre_givet.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.