Presentatie en etalage pijpen

In de 19e eeuw nam de industrialisatie steeds grotere vormen aan en werden er in verschillende landen steeds vaker industrie tentoonstellingen en congressen georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Wereld tentoonstellingen maar ook lokale, vaak op specifieke thema's en producten gerichte tentoonstellingen. Voor fabrikanten was dit een belangrijke gelegenheid om producten en assortiment onder de aandacht te brengen van met name de tussenhandel.

Daarnaast boden winkel etalages steeds meet mogelijkheden om producten uit te stallen. Dit waren o.a. redenen voor pijpenfabrikanten om groot formaat pijpen te maken, ook wel presentatie- of etalage pijpen genoemd. Hoewel deze ook geregeld gerookt blijken te zijn was hun formaat dermate groot dat roken niet echt comfortabel geweest kan zijn. In Engeland stonden dergelijke groot formaat pijpen ook bekend als 'Novelty Pipes'.

 

Cinquantenaire, pipe d'etalage

Een erg bijzondere pijp, of beter gezegd een fraai presentatie stuk dat in 1849 is uitgegeven naar aanleiding van de 11e Internationale tentoonstelling voor 'Agricole et Manufacture', een industrieele tentoonstelling waarbij de firma Gambier (evenals vele anderen) een speciale prijs won. Op de pijp zijn een drietal personen afgebeeld: een staande man (een pijpenmaker of kaster), een staande vrouw (een tremster) en een zittende jongen (een roller). Op de zijkanten van de pijp staan de beide zijden van de medaille afgebeeld. Langs de bovenrand van de ketel zijn bundels pijpen en veel bloemen zichtbaar. Diverse accenten van de pijp zijn in verschillende kleuren geemailleerd. De pijp is ruim 15 cm hoog en zal in de jaren na de tentoonstelling gemaakt zijn. (ref www.gambierpipes.com)

 


'Monster pijp, zonder hiel' :  model nummer 1434.



Twee verschillende uitvoeringen van model nummer 1434 van de firma Gambier, 'Pipe Monstre sans talon (forme 553)'. De ketel heeft een hoogte van ruim 7 cm, is circa 6 cm breed en de pijp heeft een steellengte van 21 cm. Gemaakt tussen circa 1860 en 1900.

 

Op de steel een met rolstempel aangebrachte tekst : 'GAMBIER a Paris  m * M depose". Op de steel van de gladde uitvoering lijkt een model- of vormnummer te staan dat helaas niet goed leesbaar is. Het model met de emaille versiering heeft in relief het modelnummer 1434 op het mondstuk.

 

De uitvoering die hieronder afgebeeld is, is fraai geemailleerd met bloem en blader patronen op de ketel en stippen patronen op de steel.


'Monsterpijp met hiel' : model nummer 1435.

Model nummer 1435, 'Monstre a talon, forme 1305'. De ketel is circa 7 cm hoog, 5 cm breed en de steel is ongeveer 18 cm lang. Op de steel een intaglio bandstempel met de tekst 'GAMBIER a PARIS, m * M depose'. Hielmerk J. G. intaglio. Ca 1860-1900.


Laatste Nieuwe

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.