Novelty Pipes

Met name in Engeland, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk en Duitsland werden buitenproportioneel grote pijpen gemaakt, ook 'Advertising' or 'Novelty' genoemd. Deze pijpen werden voornamelijk voor reclame doeleinden, maar ook als 'grap' ('Cadger') ; in herbergen en cafe's stond 'het stoppen van een (eigen) pijp met tabak' vaak voor een vaste prijs op de prijslijst ; een grote pijp meenemen waar wat meer tabak in kon was dan natuurlijk wel aardig... Uit Engeland zijn ook de grote reclame pijpen bekend ter ere van de opening van het Internationale tentoonstellingscentrum Crystal Palace in 1851.

 

De meest bekende Novelty pipes stammen uit de 2e helft 1800 tot begin 1900

 

Father Christmas 'Santa Claus' door Charles Crop in Londen. Crop is actief geweest tussen ca 1840 en 1924. Op de steel de tekst 'C. Crop' aan de ene zijde, en 'London' aan de andere.

 

Eveneens een 'Santa Claus', maar van een onbekende maker. Op de steel van deze pijp staat aan de ene kant 'A Merry Christmas' en aan de andere 'And a Happy New Year'

 

Deze kop is voor het eerst gemaakt door de firma Holland in Manchester in 1873. Deze pijp is tot in de 20e eeuw gemaakt.

The Whole Dam Family pijp is geinspireerd op een korte rage in begin 1900 in Amerika, toen in 1905 door Lumiere Brothers een korte, zwart wit, stomme film werd gemaakt over de familie 'Dam'. Het is feitelijk een korte sketch die de family leden (vader I.B. Damn, moeder U.B.Dam enz) introduceert en vervolgens een diner tafereeltje laat zien waarbij de hond ('the Dam Dog') op een gegeven moment het tafelkleed en alles daarop van de tafel trekt. De familie Dam werd uitgebreid gepromoot via humoristische en ludieke ansichtkaarten en andere souvenirs.

 

Ook door Goedewaagen werd deze pijp gemaakt, en uit het Duitse Westerwald kennen we diverse soortgelijke modellen met humoristische tafereeltjes van verschillende personen op de pijp

 

Een typisch Engelse pijp, met liefst 7 koppen of ketels. De pijp is met de hand samengesteld uit 9 andere pijpen. Dit soort pijp werd vanaf het einde van de 19e eeuw als ‘novelty’ of aardigheid gemaakt en diende vooral als etalage- of pronkstuk. De basis bestaat uit een forse pijp met kromkop ketel. Aan de steel zijn 6 andere koppen gemonteerd, telkens twee aan twee. Op de voorste twee zien we de bekende RAOB versiering, beide middelste koppen hebben een afbeelding met vaandels en de achterste twee hebben elk afbeeldingen van voetballers. Opvallend is dat de grootte van de koppen van voor naar achteren afneemt. Op de steel zijn vervolgens een tweetal paardjes gemonteerd. Het rookkanaal naar iedere kop is keurig doorgestoken.  


Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.