17e & 18e eeuw Engeland

De vroegste pijpjes

Engeland is feitelijk de bakermat van de kleipijpen industrie. Eind 1500, begin 1600 nam ze hier stevige vormen aan en verspreidden engelse vluchtelingen en soldaten in de daarop volgende jaren het vak over de lage landen.

Aardig is het om te zien dat de vroegste modellen die we in Nederland vinden erg veel overeenkomsten vertonen met de engelse pijpjes uit die tijd, maar dat beide landen al snel een eigen vormontwikkeling lieten zien.


Vroege engelse pijpjes uit de periode 1590-1610. Karakteristiek van de vroege modellen is het 'hartvormige' hieltje.


Pijpje gemaakt door de Engelse pijpmaker John Hartshorne uit Broseley. John was tussen ca 1644 en 1680 actief. In Engeland was het niet ongewoon dat pijpmakers hun complete naam in het hielmerk verwerkten. Uit Nederland ken ik hier geen voorbeelden van ; Nederlandse pijpmakers (of handelaren die opdracht gaven om pijpen met hun naam te maken) vermelden naam en plaats hooguit op de steel.

 

 

Engels pijpje, opvallende vormgeving en grootte, gevonden in Nederland. Opvallend ook de hiel waarin leesbaar is TOPSAM, waarschijnlijk een verwijzing naar het plaatsje 'Topsham'.


Het stadje Topsham in Engeland was de voornaamste haven voor Exeter, van waaruit ook belangrijke contacten met Nederland werden onderhouden : het schijnt dat in het stadje de Nederlandse architectuur van de 17e eeuw nog duidelijk aanwezig is, en dat diverse huizen gemaakt zijn met Nederlandse bakstenen die als balast op de schepen meekwamen. Dit pijpje is waarschijnlijk gemaakt door de pijpenmaker Isaac Prance, welke omstreeks 1660 actief was in Somerset, en vanaf ca 1688 in Topsham.

 

Typisch engelse kopjes uit de tweede helft van 1600. Kenmerkend zijn de wat gekromde, getuitte kop en het punt vorige hieltje, deze pijpjes zijn gevonden in de buurt van Amsterdam.


Exeter ?!
Exeter ?!

Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.