BG


In Nederland is voor zover bekend het merk BG niet gebruikt, anders dan op een laat zeventiende eeuwse pijp met versiering van een pijprokende man aan weerszijden van de ketel met geheven glas. Tussen de benen de letters B en G. Onbekende maker en plaats, ca 1680-1720. Van dit model is ook een variant bekend met letters A en R

Frankrijk

In Frankrijk is het merk BG gebruikt door de firma Blanc-Garin (& Guyot) uit het Noord Franse plaatsje Givet. Deze fabriek was actief tussen circa 1834 en het jaar dat zij overgenomen werd door de firma Gambier, eveneens uit Givet, ca 1852/1853.


Op ze zijkant van de hiel links het modelnummer (108, zie catalogus pagina hieronder) en rechts een wandelend Haantje.Een opvallende ovale ketel met een gedraaid motief. Dit is een model dat de Fransen 'modele Hollandaise' zouden noemen. Op de zijkanten van de hiel het vormnummer (111) en een wandelende / lopende haan.


 

Catalogus uit 1838 van de firma V. Blanc-Garin. Behalve afbeeldingen van 199 verschillende modellen, zijn ook een prijslijst en een stukje wervende tekst over de fabriek te vinden. Er wordt o.a. gesproken over 120 medewerkers die 15 a 20.000 pijpen per jaar produceren. Aardig is ook dat er expliciet melding gemaakt wordt van het gebruik van Nederlandse en Belgische klei. Het assortiment van Blanc Garin is zeer gevarieerd, en er zitten uiterst fraaie modellen tussen (www.tabakspijp.nl)


Hoewel deze pijp niet gemerkt is komt hij uit dezelfde vondstengroep als de twee met BG gemerkte pijpen hierboven. Deze is in de vorm van een zogenaamde (omgekeerde) 'frygische' muts, in de catalogus afgebeeld onder nummer 107 (hierboven).

Dit type muts is ondermeer bekend van 'Marianne', uit de periode van de Franse revolutie.


Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.