Firma Blanc Garin (c1834-c1855/60)

 

Rond 1834 werd de pijpenmakerij van Blanc-Garin & Guyot in Givet geopend. Dit bedrijf groeide ook uit tot een pijpenfabriek van belang, die jarenlang een stevige concurrent van de andere pijpenfabriek in Givet, Gambier was. Blanc-Garin is enkele decennia actief geweest. Tot nu toe werd 1866 aangehouden als de datum waarop het bedrijf door Gambier werd overgenomen. Echter, in een krant uit 1852 staat een advertentie waar de gehele fabriek te koop wordt aangeboden; een pijpenfabriek aan de Rue Saint Grégoire op 1,3 hectare in volle activiteit compleet met alle materialen en gereedschappen, een stoommachine, een bakoven en een emailleeroven. De prijs bedroeg 50.000 Franc. Verkoop geschiedde zodra er een bod uitgebracht werd.

 

 

Le Constitutionnel, 16 juni 1852. Gallica.bnf.fr.

 

In het jaarboek van de commercie en industrie uit 1855 wordt het volgende vermeld: “Pipes de terre – Hasslauer, successeur de Gambier et de veuve Blanc-Garin, sous la raison commerciale Hasslauer et L. Fiolet, dépôt à Paris, chez Déportes Frères, Rue de l’Arbre sec 20”. Blanc-Garin blijkt dus al veel eerder door Gambier te zijn overgenomen dan tot nu werd aangenomen. 

 

De naam Blanc-Garin komen we enkele jaren na de verkoop van het bedrijf weer tegen in samenwerking met de heer Bruneau. In het naast Givet gelegen plaatsje Fromelennes was vanaf 1856 de pijpenmakerij van Désiré Blanc-Garin en Louis Bruneau actief, onder de naam Bruneau & Ci à Givet. Uit bodemvondsten is bekend dat deze firma vooral gedecoreerde steelpijpen maakte, de pijpen zijn op de steel meest gemerkt met Bruneau & Ci à Givet. Veel later was tevens de kleine pijpenmakerij van Lannoy actief die eenvoudige modellen maakte van kwalitatief hoog niveau.

[Bron: Gambierpipes.com]

 

Merken die door de firma zijn gebruikt zijn onder meer BG, BGG, 17 ongekroond en 46 gekroond.

 


Een opvallende ovale ketel met een gedraaid motief. Dit is een model dat de Fransen 'modele Hollandaise' zouden noemen. Op de zijkanten van de hiel het vormnummer (111) en een wandelende / lopende haan.
Catalogus van tabakspijp.nl


Een opvallend pijpmodel, in de catalogus vermeld als nummer 109, in de vorm van een zogenaamde 'frygische' muts.Pijp met een mannenhoofd met snor en baard, gemaakt door Blanc-Garin & Guyot. 

Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.