Trumm & Bergmans

Trumm Bergmans was een Limburgse pijpenfabriek die in 1846 in Maastricht is opgericht door nazaten van een Westerwalds pijpmakersgeslacht, en was tussen 1855 en haar einde in 1972 in Weert gevestigd. Thans is in Weert de oorspronkelijke pijpenoven van deze fabriek nog te bewonderen. Een bijzonder stukje nederlands industrieel erfgoed.

 

Op http://www.tabakspijp.nl/archief/trumm-bergmans/ een aardige hoeveelheid gedigitaliseerd archiefmateriaal van deze firma.


Afbeelding stelt een man voor, zittend in een slakkenhuis of schelp, die voortgetrokken wordt door een hond.


Afbeelding van een mannenhoofd met grote neus waarop een vlieg.


Een (wat grof) met de hand beschilderd en geglazuurd pijpje met daarop een gestilleerde molen en vogels. Een vrij karakteristiek product van T-B.

Onze Lieve Vrouw van Sittard

De persvorm van onderstaand pijpje is afgebeeld in 'Pijpenfabriek Trumm-Bergmans Weert', van Jos Engelen. Dergelijke pijpjes worden ook wel 'bedevaartspijpjes' genoemd, en deze heeft een afbeelding van Maria met kind op de voorzijde, en daaromheen de tekst 'O.L.V. van Sittard', betrekking hebbend op de Onze Lieve Vrouwe Basiliek van Sittard. Op de zijkanten van de ketel zijn achtereenvolgens een kerk, en het klooster en pensionaat 'Huys op den Bergh' afgebeeld. De pijpjes zijn te dateren rond 1900-1930. Uit dezelfde mal zijn overigens rond 1980 ook een aantal pijpjes gemaakt door F. Tymstra.

Gereedschappen

Metalen persvorm en stopper van Trumm Bergmans


Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.