Abraham pijpen

De zogenaamde 'Abraham' pijp is oorspronkelijk een variatie op de populaire Jacob pijpen zoals die in de tweede helft van de 19e en begin van de 20e eeuw enorm populair waren in vooral Frankrijk en Belgie. De Abraham vindt zijn oorsprong bij een kleine Belgische pijpenmakerij (Antoine Trees - Henri Cuvelier (?)) waarvan de persvorm voor de gekaste versie omstreeks 1880 in handen gekomen is van de Goudse firma Goedewaagen (ref APM).

 

Een uitgebreid artikel over Abraham en met name de verschillende Goedewaagen varianten in gekaste maar ook gegoten uitvoeringen is in 2000 verschenen van de hand van het Amsterdam Pipe Museum.

 

Baronite van Goedewaagen

Tussen circa 1920 en 1960 werd door de firma Goedewaagen een holwandige, zogenaamde baronite pijp van gietklei gemaakt. Het ontwerp was gebaseerd op een gekaste pijp genaamd 'Abraham' die door Goedewaagen werd gemaakt. De oorsprong van deze Abraham ligt in de aanschaf door Goedewaagen van een persvorm van een Abraham pijp in Belgie omstreeks 1880.

 

De gegoten Abraham van Goedewaagen is qua model door de tijd enigszins geevolueerd en er zijn verschillende versies gemaakt. 

 

In 1920 vroeg Goedewaagen een patent aan op dit model dat in 1924 werd toegekend. De oudste versies van de gegoten Abraham hebben de teksten GOEDEWAAGEN en NED.OCTROOI 12.201 in relief in de steel. In 1950 liep het octrooi af en werden de teksten vervangen door GOEDEWAAGEN en HOLLAND.

 




Laatste Nieuwe

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.