Over het fenomeen 'Jacob pijpen' is een goed artikel beschikbaar uit 2010. (Duco - Amsterdam Pipe Museum).
Jacob pijpen hebben in principe allemaal dezelfde vormgeving: een mannengezicht met snor, baard en tulband. Aan de linker- en rechterzijde onder de baard zijn de letters JACOB aangebracht, vaak met in hetzelfde tekstvlak de naam of initialen van de maker en een model- of vormnummer.
Het versieringsmotief vind zijn oorsprong in Frankrijk en vrijwel alle 19e en 20e eeuwse pijpenmakers uit dat land maar ook uit Belgie hebben een, vaak meerdere modellen in hun assortiment gehad. In Nederland werd er in 1916 door de firma P. van der Want-Ivora een volledig van gietklei gemaakte Jacob pijp op de markt gebracht, maar deze lijkt nooit erg succesvol te zijn geweest. Dit was door Goedewaagen de aanleiding om een holwandige, baronite gietpijp uit te brengen gebaseerd op het Abraham model dat zij reeds in gekaste vorm in het assortiment had. Deze gegoten Abraham is tussen ca 1920 en 1960 in verschillende versies gemaakt (ref APM).
In Nederland werden door de firma A.J. Vasterman, groothandel in rokersbenodigheden vooral houten pijpen verkocht onder eigen merk, maar ook kleipijpen waaronder ook 11 verschillende modellen Jacob pijpen zoals uit de catalogus van 1913-1914 blijkt. Deze pijpen werden zoals de catalogus aangeeft uit Frankrijk en Duitsland betrokken.
Firma Gambier (Frankrijk)
Model 1008B - Je suis le vrai Jacob
Model 865 - Geen tekstlint op tulband, serie 'mignonette'
Onbekende firma
Je Suis le Vrai Jacob
Onbekende firma
Je Suis le vrai Jacob
Onbekende firma
Je Suis le vrai Jacob
Bijzondere hout gesneden Jacob pijp
Geen Jacob pijp maar een 'Abraham'