Theodor Lamp (Duitsland)


Pijp met hoge zeskante ketel, vlakke onderzijde en oplopende steel en manchet. De ketel heeft een reliëfversiering: op twee zijden in de vorm van een met slingerende bladerrank, op de vier andere een ribbelmotief. Op de steel links het woord "LAMA", rechts het fabrieksmerk in de vorm van een schemerlamp met daaronder twee pijpen. Dit is het fabrieksmerk van de firma Theodor Lamp in Höhr die tussen circa 1921 en 1975 bestaan heeft als groothandel in pijpen en artikelen van klei. De firma had een compagnon genaamd W. Mannebach. Het handelsmerk 'LAMA' is ontstaan uit de eerste 2 letters van beide achternamen. Door welke pijpenmaker deze kop gemaakt is, ongetwijfeld in opdracht van Lamp en Mannebach, is niet bekend, mogelijk door de firma Paul Hein & Sohne die zelfs in een catalogus uit 1978 deze kop nog afbeeldde.

 

 

Afbeelding in catalogus van de firma Paul Hein & Sohne uit Hilgert, 1978. Volledige catalogus op www.tabakspijp.nl.

Een verpakking van de firma Lamp waar oorspronkelijk 6 pijpenkoppen ingezeten hebben en 1 houten steel.

 

 

 


Au Narguileh

Rond 1970 worden de laatste Jacob pijpen in het Duitse Westerwald door de firma Theodor Lamp gemaakt. Lamp heeft een persvorm van Gambier, hetgeen nog zichtbaar is door de (slecht leesbare) teksten GAMBIER en A PARIS, en het model nummer 998 dat Gambier hanteerde. Onder de handelsnaam 'Au Narguileh' werden door Lamp pijpen gemaakt voor de Franse markt. (ref APM)

 




Een in Duitsland vervaardigde grote Jacob uitvoering, voor de Franse markt getuige het stempel 'Au Narguileh' in de steel. De pijp is voorzien van opvallende blauwe, gele, gouden, rode en zwarte accenten. Deze is aangeschaft in Normandie.




Twee grote Jacob koppen, gemaakt in de jaren 1960-1970 in Duitsland. Deze koppen waren volop te koop in o.a. Nederlandse tabakszaken.



Middelgrote Jacob pijpen, eentje volledig wit en twee met emaille accenten. Ca 1960-1970.




Laatste Nieuwe

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.