The Holland Society of New York

De Holland society werd in 1885 in New York opgericht door afstammelingen van Nederlandse kolonisten met als doel de historie en onderlinge band the bewaren en verstevigen. Alleen mannelijke afstammelingen van Nederlandse kolonisten kwamen in aanmerking voor lidmaatschap.

 

Het belangrijkste evenement van de Society is het jaarlijkse banket, een algemene ledenbijeenkomst waarbij onderscheidingen worden uitgeloofd aan leden die zich op bijzondere wijze onderscheiden hebben.

 

Belangrijke onderdelen tijdens het diner waren specifieke Hollandse gerechten of drankjes, en tot slot een goede pijp met Friese tabak. Hiervoor liet de vereniging pijpen maken bij de firma Goedewaagen in Gouda.

 



De pijp werd standaard in dubbele krulvorm uitgevoerd, waarbij er een duidelijk verschil is tussen de 19e en 20e eeuwse manier van 'krullen'. De bovenstaande pijp heeft alle kenmerken van een 20e eeuwse krul: bij de oudere krulpijpen is de eerste of binnenste krul duidelijk kleiner dan de buitenste. Het hier afgebeelde exemplaar mist enkele centimers steel bij het mondstuk.

 

Op de ketel aan weerszijden in reliëf de wapenschilden van Amsterdam en New York, op de ketel aan de steelzijde driemaster met volle zeilen waaronder "1609". Op de voorzijde van de ketel een staande Nederlandse leeuw. Opschrift "THE HOLLAND SOCIETY OF NEW YORK" en ketel keerzijde "FOUNDED 1885" en "EINDELYK WORDT EEN SPRUIT EEN BOOM". 

 

Op de steel aan de linkerzijde de tekst HOLLAND, op de 19e eeuwse versies van deze pijp ontbreekt deze tekst.

 

Het jaartal 1609 en het schip verwijzen naar het schip 'De Halve Maen' waarmee de vroegste kolonisten met Henru Hudson in 1609 naar Amerika waren gekomen en Nieuw Amsterdam hadden gevestigd, wat later New York zou worden. 

 

In de Vlissingse Courant van 26 januari 1890 wordt melding gemaakt van het diner van de Vereniging dat op 10 januari plaatsvond:

 

Op den 10 Januari 1890 werd te New York de 5-de jaarlijksche maaltijd gehouden van de Holland-Society aldaar, waarvan de op Oranje papier gedrukte en keurig versierde menu ons werd toegezonden, welke wij om zijn eigenaardigen inhoud hier laten volgen:

 

Op het menu staat na de Koffie, Likeuren en SIgaren ook Pijpen en Tabak met daarbij tussen haakjes: 'Gekronkelde Goudsche Pijpen, gezonden uit Holland door den Weledelen-Hooggeboren Heer Robert B. Roosevelt.


 

 

 

 

Onderstaand een fragment uit de Vlaardingse Courant van 05-02-1890 waarin aan de hand van een artikel uit een Amerikaanse krant (op wat kritische wijze..) een beschrijving wordt gegeven van het jaarlijkse diner van de recent opgerichte Holland Society waarbij tot het 'nagerecht' behoorde >pijpen en tabak <, en wel 'Gekronkelde Goudse pijpen', gezonden uit Holland

 

Hieronder de pagina uit de Vlaardingse Courant met het gehele artikel dat begint in de tweede kolom, nagenoeg onderaan de pagina 'Den Goudsche pijp in den vreemde'.

Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.