Pijpjes met VOC en Batavia

'Welkom op Batavia'

Wat slanke ovoide kop met hiel hiel en rechte steel. Links op de ketel in reliëf het wapen van Batavia gedragen door een achter het schild geplaatste leeuw en onder een parelkroon met wapenschilden van VOC en Amsterdam ter weerszijden. Opvallend is dat boven het logo van de VOC de letter B lijkt te staan. Rechts op de ketel zien we in reliëf een driemaster met gestreken zeilen en wapenschilden van Zeeland en Delft. Onder de afbeeldingen links en rechts een tekstlint met de teksten WELKOM OP en BATAVIA.

 

Hielmerk Both, waarschijnlijk gemaakt door Gerrit Verschut in Gouda welke dit merk als eerste in Gouda gebruikte vanaf ca 1722 tot 1772 (ref *14). Dit pijpje zal rond ca 1740 gemaakt zijn.

 

Ook in de verzameling dezelfde pijp met hielmerk 'boogmand' en eentje met hielmerk P.

Eenzelfde exemplaar is ook bekend met het merk KVD. 

 

Op diverse afbeeldingen in de literatuur komen we het VOC logo tegen met toevoeging van een of enkele letters. Hoewel ik nog geen uitgebreide bevestiging hiervan heb ga ik er van uit dat aangezien de Amsterdamse VOC kamer de letter A boven het logo gebruikte, de VOC kamer op 'De Kaap' de letter 'C', de VOC kamer in Zeeland de letters Z en eronder M (Zeeland / Middelburg), deze letter B de VOC kamer op Batavia betreft.

 
Wapens van Delft, de VOC (met B),  Amsterdam en Zeeland.

 

Op de linker zijkant van de hiel als bijmerk het Gouds wapenschild


Pijpen van Thomas (1731-32) en /of Jan Souffree (1732-1787)

 

Hieronder een zelfde pijp als hierboven afgebeeld, maar dan gevonden in een gracht in Gouda. Gevonden tussen een serie leuke pijpen van Thomas of Jan Souffree, met merken P en Boogmand (of Boogkooi). O.a. Welkom op Batavia.

'Generaal Imhoff en de VOC'

Fraai bewerkte pijp met de letters VOC waaroverheen een wapenschild met 2x Leeuw met een vissenstaart en 2x een cirkel. In het midden een kleiner wapenschild met dubbelkoppige adelaar. Tekst rondom in lint ; LANG LEEV SYN HOOGEDELE GENERAAL IMHOF.

Op voorzijde ketel een medaillon met afbeelding van Imhof en tekst IMHOF, en wapen van Batavia met tekst BATAVIA. Hielmerk Ton gekroond.

Van Imhoff was in dienst van de VOC, leefde van 1705 tot 1750. Vanaf 1736 was hij gouverneur van Ceylon.

Pijp dateert uit periode 1745-1760.


Laatste Nieuwe

21/5 : Het IJzeren Kruis

28/3 : Ruim 100 nieuw gefotografeerde hielmerken toegevoegd

15/3 : Een paar reliefpijpjes toegevoegd

14/2 : Diverse bodemvondsten erbij

15/01 : Verschillende Franse pijpen, o.a. Fiolet, Gambier

29/12 : Een zeldzame Goudse pijp met de tekst 'HOESAAR'

22/12 : Een prachtig gekleurde soldaat van Gambier.

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.