Verenkroon van de Prins van Wales

De "Prince of Wales Feathers" vormen het wapen van Wales ; 3 witte struisvogel veren boven een gouden kroon. In het wapen zelf ook de tekst 'Ich Dien'. Omtrent de herkomst doen verschillende verhalen de ronde. De meest aardige wellicht dat de kroon en veren in 1346 in de Slag om Crecy door Edward III op prins John I van Bohemen werden buitgemaakt, na diens nederlaag. Dat verklaart de twee duitse woorden in het wapen, die door de jaren heel toch wel voor de nodige discussie in Engeland hebben gevoerd.

 

De benaming 'de veren van de Prince of Wales' is enigszins misplaatst (*28) omdat op het moment dat Edward III zich het wapen toeeigende was hij nog een Prince of Wales maar 'Duke of Cornwall' (de titel die de eerste erfgenaam van de Prince of Wales bij geboorte krijgt). De titel 'Prince of Wales' moet vervolgens later expliciet toegewezen worden aangezien deze bij dood of opvolging eerst aan de 'kroon' toevalt, welke vervolgens beschikt. 

 

Dit pijpje zal in de tweede helft van 18e eeuw in Engeland gemaakt zijn. Op weerszijden van de voor Engelse pijpen uit deze periode zo kenmerkende stevig uitstekende hiel zien we horizontaal de letters I en I.

Opvallend is ook de rechte snijfilt in vergelijking met de Nederlandse kleipijpen : de bovenkant van de ketel is recht afgesneden en niet afgerond ('gebotterd').

 


 

Aardig is dat uit dezelfde omgeving als waar deze pijp gevonden is (Leidschendam / Mariahoeve) eveneens een Nederlands fabrikaat 'kromkop' gevonden is met de teksten HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en GOD BLES THE KING. Zie hier voor meer info

Laatste Nieuwe

8/11 : een nieuwe driedelige persvorm van een fraai figuraal pijpje

8/11 : Transferplaatjes voor plateelpijpen van de firma Hollandia, ca 1915-1920.

4/11 : Pijpjes van Trumm Bergmans

31/10 : Het Jubelfeest van de inhuldiging van Willem III, in 1874 herdacht op een hoornmodel pijp.

22/7 : Andries Kuilink, Leendert Smit en Willem IV

26/1 : serie nieuwe hielmerken

20/12 : Een complete, ongelijmde pijp van A. Sparnaay, een zogenaamde 'korte izabe'.

9/9 : Diverse pijpenmakers gereedschap-pen van de firma Goedewaagen.