Pijpaarde voorwerpen uit Duitsland

In diverse plaatsen in het duitse Westerwald bestond er een intensieve aardewerk- en kleipijpen industrie, met name in de periode eind 1800, begin 1900. De voornaamste produkten waren natuurlijk de pijpen, veel voor export, maar ook zogenaamde kermis-, fop- en vulartikelen. Pijpjes voor in de schiettent, pijpaarde schietschijven en kransen, pijpaarde poppetjes en karikaturen, en ook als hiernaast afgebeeld, snoep pijpjes en andere pijpaarde artikelen waar snoepgoed in kon. Deze pijpjes, sigaren, bierpulletjes en vliegtuig werden met een klein blikken dekseltje afgesloten

Een pagina uit de catalogus van de firma W. Klauer uit het Westerwald. Kleipijpen, waaronder de karakteristieke typische ' Kaffeehaus'  pfeife, en een aantal pijpaarde fluitjes, in de vorm van poppetjes en beeldjes. 

De firma's uit het Westerwald maakten pijpen en andere artikelen uit klei, maar vaak ook bruyere / houten pijpen, als ook de typische duitse porcelijnen pijpen.

Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.