Schoonhoven

Schoonhoven heeft zoals zoveel (west) nederlandse steden reeds vroeg een pijpenindustrie gekend. In het tweede deel van de 18e eeuw wordt hier echter pas voor het eerst een gilde gevormd en in die periode kent Schoonhoven ook de meeste pijpmakers ; zo vlak voor 1800 zijn er zeker 25 tegelijkertijd actief.

 

In de verzameling een ca 300 tal schoonhovense pijpen, voornamelijk ongerookt stort materiaal uit de 2 decennia voor 1800. In dit hoofdstuk zijn de pijpen gerangschikt naar versierings type, in het merken register zijn de verschillende modellen per merk weergegeven.

 

Voor meer informatie zie de publicatie 'de pijpenmakers van Schoonhoven' (ref *3).



Verschillende varianten van een pijpje met lobben versiering met op de ketel de tekst ' SCHOONHOVEN' of 'IN SCHOONHOVEN'



 

 

Verschillende makers, dezelfde klei

Aardig vondstengroepje, stortmateriaal van verschillende pijpmakers, allemaal echter met restjes rode klei in de kop. Wellicht allemaal een deel van eenzelfde levering pijpaarde gekocht ?! Verschillende merken GVD, LHN, IHN en ook IH (niet op de foto, Joris Hoogendijk 1740-1785 Schoonhoven *3). Al deze pijpmakers waren in ieder geval rond 1780 gelijktijdig actief.

 

Opvallend is voorts dat op dezelfde locatie een serie ongerookte gladde, ovoide koppen gevonden is met dezelfde rode sporen in de klei, met een onduidelijk merk ; duidelijk zichtbaar zijn de kroon en een W, gevolgd door een B of een S.

Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.