18e eeuwse geheel versierde ovoide modellen

Koningen en Vorsten

 

Het Nederlands Koningshuis, Nederlandse Vorsten en andere historische figuren op kleipijpen zijn te vinden in het aparte hoofdstukje 'Oranjepijpen' . 

Diverse Thema's


Hielmerk Leeuw in de Hollandse Tuin, afbeelding van Bacchus op een vat met een druiventros in de ene, en een glas in de andere hand. Tekst in lint helaas slecht leesbaar.

 

Het model hierboven is een vrij unieke pijp uit Schoonhoven, waar in de 18e eeuw eigenlijk meest korte, goedkope pijpen gemaakt werden. Het ovale model zoals hierboven werd ook wel in Schoonhoven gemaakt, maar in mindere mate en dan meest onversierd. De hier afgebeelde pijp heeft de wapens van Zeeland en de Oostenrijkse Nederlanden op de ketel met de initialen NK tussen de twee koppen van de adelaar. De pijp is gemerkt met het huismerk van Nicolaas van Komen die tussen circa 1753 en 1772 in Schoonhoven actief was.

 

Akens vrede


Bovenstaande pijp is gemaakt naar aanleiding van de Vrede van Aken. In het tekstlint boven langs de ketel is te lezen AKENS VREDE, en in het tekstlint onder staat GESLOTE OCT 18 T JAAR 1948. De drie ondertekenaars van deze vredesovereenkomst waren Engeland, Frankrijk en Nederland die op de pijp worden afgebeeld in de vorm van drie personen waarvan twee (Frankrijk en Nederland) elkaar de hand schudden. De pijp is gemerkt met hielmerk D en zal tussen circa 1748 en 1760 in Gouda gemaakt zijn door Jan van Leeuwen.

Generaal Imhoff en de VOC


Fraai bewerkte pijp met de letters VOC waaroverheen een wapenschild met 2x Leeuw met een vissenstaart en 2x een cirkel. In het midden een kleiner wapenschild met dubbelkoppige adelaar. Tekst rondom in lint ; LANG LEEV SYN HOOGEDELE GENERAAL IMHOF.

Op voorzijde ketel een medaillon met afbeelding van Imhof en tekst IMHOF, en wapen van Batavia met tekst BATAVIA. Hielmerk Ton gekroond.

Van Imhoff was in dienst van de VOC, leefde van 1705 tot 1750. Vanaf 1736 was hij gouverneur van Ceylon.

Pijp dateert uit periode 1745-1760.

DE GOEDE VRIENDSCHAP (en VREDE)

Twee varianten van een pijpje waarop de wapens van de steden Leeuwarden en Groningen met daaronder de teksten GROENIN en LWAARDE.

 

Op tekstlint op achterkant onder wapen van Gouda de tekst GOUSE PYPE

 

Het linkerpijpje met de hiel, heeft hielmerk EP gekroond, van het andere pijpje is de hiel helaas afgebroken 

Zeelandia

Wapen van Borselle geflankeerd door 2 eenhoorns. Op achterzijde in wapenschild de wapens van Zeeland, Middelburg, Vlissingen en Veere. In tekst lint 'ZEELANDIA'. Een vijftal varianten van verschillende makers
Wapen van Borselle geflankeerd door 2 eenhoorns. Op achterzijde in wapenschild de wapens van Zeeland, Middelburg, Vlissingen en Veere. In tekst lint 'ZEELANDIA'. Een vijftal varianten van verschillende makers

In de verzameling een 5 tal varianten ; hielmerk AP gekroond, hielmerk AB gekroond, en hielmerk WS gekroond

Croaat Slovoniea

Fraaie reliefversiering met twee soldaten tussen een wapenschild. Tekst 'CROAAT SLOVONIEA'. Hielmerk Slang

Hielmerk D, Gouda ca 1740-1760
Hielmerk D, Gouda ca 1740-1760
Pijpmaker Jan van Leeuwen
Pijpmaker Jan van Leeuwen


'KONINGIN HONGARYE' in bovenste tekstlint en 'CROAAT SLAVONIE' in onderste lint. Ter gelegenheid van de alliantie tussen Croaten en Slavoniers achter Maria Theresia in de Oostenrijkse successie oorlog. Hielmerk D, Jan van Leeuwen in Gouda, ca 1740-1760

Vrankrijk Navarre

Links het wapenschild van Frankrijk met een schild met drie lelies, rechts het wapen van Navarre, de schilden gehouden door staande engelen met lange gewaden en gespreide vleugels. Bovenlangs een lint waarop "VRANKRYK NAVARRE". Hiel links bijmerk Gouds wapenschild, hielmerk 'Fruitben'.

Wildemannen met Wapenschild


Naar de roker toegericht een in reliëf wapenschild met vier kwartieren en hartschild onder drie helmen, met aan weerszijden een staande wildeman met knots en er boven een tekstlint met "VIVAT REX PRUYSE".  Weerszijden hiel het Gouds wapenschild met letter S. Ca 1760-1840. Hielmerk Schaatsenrijder.

Gevonden in Sliedrecht.


Hieronder een pijpje van Pieter Stomman, pijpmaker in Gouda. Zijn voornaamste productieperiode lag tussen 1781 en 1839, waarin hij de merken 96 gekroond, 54 gekroond, 16 gekroond, L gekroond, W gekroond en de Leeuw in de Hollandse Tuin gebruikte (ref *14).

Daarnaast heeft Pieter Stomman tussen 1775 en 1777 het merk 54 gekroond in huur gehad, en nogmaals van 1777 tot 1781, waarna hij het in volle eigendom overnam (ref *14)

 

P.STOMMAN
P.STOMMAN
Hielmerk gekroonde 54
Hielmerk gekroonde 54
IN GOUDA
IN GOUDA


Van bovenstaande pijp ontbreekt helaas de hiel dus is niet duidelijk welke maker deze pijp mogelijk gemaakt heeft. Wel zal hij in Gouda gemaakt zijn, in de tweede helft van de 18e eeuw. Naar de roker toegericht een wapenschild met daarop een vogel, boven een gestileerde letter H of mogelijk een monogram van de letters J H C. Het wapenschild wordt geflankeerd door een tweetal staande vossen.

Honi Soit Qui Mal Y Pense

Gekroonde Leeuwen met wapenschild en teksten HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en VIVAT ORANIE. Het bijmerk lijkt gouds maar is het niet ; op de middenbalk zijn 2 extra stippen aangebracht. Philip Hogenboom, Alphen, ca 1750-1770. Hielmerk 'C6'


Tekst HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en 'vivat (?!)'  'oranie ', deze laatsten net boven de steelaanzet
Tekst HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en 'vivat (?!)' 'oranie ', deze laatsten net boven de steelaanzet
Ca 1770-1790, hielmerk onleesbaar, lijken 3 initialen met V als middelste. Van der Want ?! Ca 1780-1840
Ca 1770-1790, hielmerk onleesbaar, lijken 3 initialen met V als middelste. Van der Want ?! Ca 1780-1840

Hielmerk 73 gekroond. Arij van Houten Gouda, ca 1750 (ref *14). Wapen van de Prins en de teksten HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en VIVAT ORANIE.


Fraaie reliefpijp met gekroonde leeuwen die een wapenschild vasthouden. Wapen van Gouda op voorzijde en teksten HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en VIVAT ORANIE.. Hielmerk BVM.

Gouda, ca 1750-1800

Eendracht maakt macht

Bovenstaand pijpje heeft vlak boven de hiel aan weerszijden een tekstlint waarin ; EEND M en op andere zijde MAGT

Een viertal verschillende varianten van EENDRACHT MAACKT MACHT uit ca 1780-1820. Hielmerk Fleur de Lis, Hielmerk Wapen van Batavia, Hielmerk 53, en eentje zonder hiel.

Gouda, ca 1780-1820
Gouda, ca 1780-1820
Gouda, ca 1780-1820
Gouda, ca 1780-1820
EENDRACHT MAACKT MACHT
EENDRACHT MAACKT MACHT
Hielmerk wapen v Batavia
Hielmerk wapen v Batavia
Wapen Gouda tussen 2 leeuwen
Wapen Gouda tussen 2 leeuwen
Wapen v Gouda op achterkant
Wapen v Gouda op achterkant

Een tweetal Export Pijpen voor Spanje

Pijpje uit ca 1750-1780, hielmerk niet leesbaar. Nederlandse stads en provincie wapens flankeren wapenschild met Spaans wapen. Tekst REX HISPA. Waarschijnlijk export pijp voor Spanje


Wapen van de Spaanse koning met Castilië, Oud- en Nieuw Bourgondië, Napels, Sicilië, het hartschild Bourbon, leeuw en adelaar, omhangen met het Gulden Vlies. Daaromheen de wapens van de 7 provincieen en Wapen van Gouda. Tekst REX HISPA en Hielmerk 444

Gouda, ca 1730-1750


Adelaarsvleugels met zwaard. Ca 1750-1770 ?! Hielmerk Wapen van Batavia
Adelaarsvleugels met zwaard. Ca 1750-1770 ?! Hielmerk Wapen van Batavia
Dubbelkoppige adelaar
Dubbelkoppige adelaar
Adelaarsvleugel met speer / lans
Adelaarsvleugel met speer / lans

Hielmerk Both
Hielmerk Both

Pole Saxe

Kleipijp met aan de steel- of rokerzijde in reliëf twee ovale wapenschilden vastgehouden door engeltjes, daarboven een kroon, rondom bladwerk en onderlangs op lint "POLE" op de linkerzijde en  "SAXE" op de rechterzijde. Op de linker zijkant van de hiel als bijmerk het Gouds wapenschild. 

 

Het linker wapen is dat van Polen en Litouwen tijdens de personele unie, het rechterwapen is van de keurvorsten van Saksen. Van 1697 tot 1733 en van 1734 tot 1763 waren de keurvorsten van Saksen ook niet-erfelijk koning van Polen. De wapens werden in deze periode niet verenigd.  

 

Het wapen van Saksen is op deze kleipijp sterk vereenvoudigd, hier zijn slechts de vier kwartieren linksboven uit het schild afgebeeld.

 

Dit pijpje stamt uit de periode 1740-1760, en is in Gouda gemaakt door Albertus Damman die in die periode het merk 'pijlenbundel' gebruikte.

 


Onderstaand model hielmerk Voetboog, ook een fragment met hielmerk Leeuw in Hollandsche Tuin. 

Fragment met wapens van Polen, Litouwen en Wapen van Saksen.
Fragment met wapens van Polen, Litouwen en Wapen van Saksen.
Hielmerk zwijn, Gouda ca 1750-1770, Gerrit Meuleman
Hielmerk zwijn, Gouda ca 1750-1770, Gerrit Meuleman

Hielmerk 67 gekroond. Ca 1770-1820 ?
Hielmerk 67 gekroond. Ca 1770-1820 ?
Symbolen van de vrijmetselarij
Symbolen van de vrijmetselarij

De Gecommitteerden der Staten Generaal


Fraaie pijp met 4 personen afgebeeld met daaronder de tekst : DE GECOMI: IN DE STAT: GENERAAL. Ca 1740-1765. Hielmerk 7 gekroond.

Ook een uitvoering in de verzameling met hielmerk 79 gekroond, zie hieronder.

Antonius van Padua

Pijpen van Thomas (1731-32) en /of Jan Souffree (1732-1787)

 

Uit een gracht in Gouda, serie leuke pijpen van Thomas of Jan Souffree, merken P en Boogmand (of Boogkooi). O.a. Welkom op Batavia en keizer en keizerin

 

Het pijpje 'Welkom op Batavia' ook in de collectie met hielmerk both.

Meer VOC pijpen hier.


Laatste Nieuwe

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.