17e eeuw - Barok versierde pijpen met bloemen

De Barok is een stijl periode of kunst stroom die aan het begin van de 17e eeuw tot ontwikkeling kwam en zich kenmerkte door drukke, vaak overdadige vormen. Het merendeel van de versierde kleipijpen die we 'barokke' pijpen noemen dateren uit de periode tussen circa 1620 en 1645. De meest fraaie zijn uitermate rijk gedecoreerd, vaak op het rommelige af met veel bloem en fruitachtige elementen. Rozen, bladeren, granaatappels en druiven zijn overdadig aanwezig.

 

De meest eenvoudige uitvoeringen hebben op de zijkanten van de kop een of enkele rozen of bloemen op steel als versiering, of een gekroonde roos. Naar de roker toegericht is meestal een blad over de vormnaad aangebracht. Op de voorzijde van de ketel is dan veelal een vierbladige bloem te zien.

 

Barok pijpen met een meer gestileerd blad thema waarbij sierlijke bladeren vanaf de steel naar de ketel uitlopen zijn op een andere pagina ondergebracht.

 

Barok pijp met veel versieringen, merk TBBijzondere pijp met barokke versieringen die enorm druk, ietwat rommelig zijn uitgevoerd. Op de linkerzijde lijkt een gezicht zichtbaar in een ovaal of ruitvorm, rechts een staande figuur met een klein dier?! Aan de voorzijde van de ketel en naar de roker toegericht zijn snavel vormige uitsteeksels aangebracht. Hielmerk TB gekroond. De pijp is in Gouda gevonden. Circa 1625-1635.Barok pijp met gezicht aan weerszijden


Een fraai versierd, vroeg 17e eeuws kopje met op de zijkanten een wat ruwe afbeelding van een mannnen gezicht met snor en sik op de ene zijde en een gezicht zonder sik (maar wel met snor ?!) op de andere zijde. Opvallend zijn de uitstekende snabel achtige of bloem (?) elementen aan de voorzijde en achterzijde van de kop.


Barok pijp met bloemen en fruit, merk roos


Rijkelijk versierd pijpje met druiventrossen, bloemen en granaat appels. Hielmerk roos, gevonden in Gouda. Ca. 1625-1635.


Barok pijp met twee portretten, merk roosBarok pijpen met bloem(en) op steel


Barok pijpen met gekroonde bloem

Waar de meeste barokpijpen een vierbladige bloem aan de voorzijde van de ketel hebben, heeft deze een zelfde bloem naar de roker toegericht en een verticaal blad aan de voorzijde.

 

Deze pijp heeft een vijfbladige roos als hielmerk.


Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.