17e eeuw - Barok versierde pijpen met bladeren

De Barok is een stijl periode of kunst stroom die aan het begin van de 17e eeuw tot ontwikkeling kwam en zich kenmerkte door drukke, vaak overdadige vormen. Het merendeel van de versierde kleipijpen die we 'barokke' pijpen noemen dateren uit de periode tussen circa 1620 en 1645. De meest fraaie zijn uitermate rijk gedecoreerd, vaak op het rommelige af met veel bloem en fruitachtige elementen. Rozen, bladeren, granaatappels en druiven zijn overdadig aanwezig.

 

Op deze pagina zijn vroeg 17e eeuwse pijpen ondergebracht waarbij op de steel bladeren zijn aangebracht die in de richting van de kop lopen die als het ware tussen de bladeren uit ontspruit. Deze pijpen zijn doorgaans tussen circa 1630 en 1645 te dateren en werden onder meer in Gouda, Amsterdam en waarschijnlijk ook Gorinchem gemaakt.

 

Barok pijpen met bloem en fruitversieringen zijn op een aparte pagina ondergebracht.

 


Fraai pijpje met minitieus gegraveerde kelkbladen die tot aan de ketel lopen. Op de ketel een horizontale band met stippen. Aan de voorzijde van de ketel zijn op de linker- en rechterhelft de letter A aangebracht. (AA). Waarschijnlijk is deze pijp gemaakt door de Goudse pijpenmaker Anthonie Alijn (c1625-c1650).

Fraai vormgegeven pijp waarbij bloembladen en knoppen uit de steel ontspruiten en om de ketel heen gevormd zijn. De pijp is niet gemerkt, circa 1625-1635.Een wat fijnere en gedetailleerder uitgevoerde blader versiering als hierboven.Soortgelijk model als het bovenstaande maar op de ketel is op circa 3/4 hoogte een horizontale band met stippen aangebracht, op een zelfde wijze als bij de barokpijpen met roos het geval is. Tussen de ketel rand en de band zijn sterren te zien.


Deze pijp vertoont een sterke gelijkenis met die hierboven. In plaats van sterren tussen de band en de ketelrand heeft deze echter een rij 'V' vormige figuren.Pijpje waarbij duidelijk zichtbaar is hoe de ketel als het ware tussen een viertal bladeren uit de steel ontluikt. De hiel is minimaal en wordt gevormd door een uitloper van de knop. Tussen de bladeren zijn stengels te zien die uitlopen in een fleur de lis.Pijpje met eenzelfde blader stijl als hierboven. Tussen de bladeren zijn duidelijk de stengels te zien die uitlopen in een fleur de lis.Pijpje met eenzelfde blader stijl en de fleur de lis als hierboven maar met een horizontale rand met stippen op de ketel. Tussen de bladeren zijn stengels te zien die uitlopen in een fleur de lis.


Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

13/1: Pijpjes van de eerste plastic materialen en bakeliet.

12/1: Pijpje van Martinus van Duijn.

19/12: De afgelopen maanden een paar hele fraaie pijpen van meerschuim kunnen toevoegen.

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.