Gezichtspijpen van Goedewaagen

 

Gezichtspijpen van de goudse fabriek Goedewaagen. De herkomst van de pijpvormen van Goedewaagen is vrij divers, en varieert van eerdere goudse pijpmakers, maar ook van Belgische, Franse en Engelse pijpmakers waardoor de varieteit vrij groot is. Op de afbeelding hiernaast de zogenaamde 'Saint Nicholas'  pijpen, gemaakt voor de Amerikaanse Ex Pat club 'Saint Nicholas' Society.

De persvorm voor deze pijp is waarschijnlijk door Goedewaagen overgenomen van de Franse fabriek Fiolet uit St Omer. Dezelfde pijp is nl van Fiolet bekend, maar dan zonder tekst SAINT NICOLAS SOCIETY.

3 Varianten, steellengte ca 55 cm, op ene zijde steel de tekst 'SAINT NICHOLAS SOCIETY', op andere zijde 'NEW YORK'
3 Varianten, steellengte ca 55 cm, op ene zijde steel de tekst 'SAINT NICHOLAS SOCIETY', op andere zijde 'NEW YORK'

Verschillende Gezichten

In het assortiment van Goedewaagen komen we een redelijke hoeveelheid pijpen tegen met figurale afbeeldingen ('gezichtspijpen'). Het assortiment is feitelijk tot stand gekomen door overname van persvormen uit verschillende landen, van verschillende fabrikanten (ref 6, pijpenkabinet). De meeste gezichtspijp vormen heeft Goedewaagen uit Frankrijk en Belgie betrokken, een enkeling uit Engeland. Slechts een enkele gezichtspijp is in opdracht van of door Goedewaagen zelf ontworpen.

 

De meeste gezichtspijpen in het assortiment hebben ofwel een relatief korte vaste steel (ca 10-15cm), ofwel een zogenaamde 'insteeksteel' (manchet pijpen). Slechts een paar hebben een lange vaste steel ('Saint Nicholas' en 'Paus Leo XIII'). Tevens heeft Goedewaagen een aantal gietpijpen met afbeeldingen van gezichten. Deze verschillende modellen zijn hieronder gegroepeerd weergegeven.

Export naar Amerika ; Wally Frank Ltd

De Amerikaanse firma Wally Frank importeerde tussen de 30-er en 60-er jaren veel Goedewaagen pijpen naar Amerika. Voordat de goudse kleipijpen daar aankwamen werden ze veelal papieren WALLY FRANK labels voorzien, terwijl de naam Goedewaagen en de Goudse herkomst wel actief gebruikt werden.

Cat nr 191 Negerin met Wally Frank Plakker
Cat nr 191 Negerin met Wally Frank Plakker
Roy du Congo, in Amerika 'Maharadjah'
Roy du Congo, in Amerika 'Maharadjah'

Paus Leo XIII

De meeste Goedewaagen gezichtspijpen zijn ofwel Manchet modellen met insteeksteel, ofwel hebben een vrij korte, rechte steel van ca 10 tot 15 cm. Dit model met afbeelding van Paus Leo XIII is daarom uitzondelijk. Steellengte 40 cm, ES gekroond
De meeste Goedewaagen gezichtspijpen zijn ofwel Manchet modellen met insteeksteel, ofwel hebben een vrij korte, rechte steel van ca 10 tot 15 cm. Dit model met afbeelding van Paus Leo XIII is daarom uitzondelijk. Steellengte 40 cm, ES gekroond

H.M. King George V

H.M. King George V, in Catalogus nr 6 van de N.V. Goedewaagen afgebeeld met Cat nr 667 in Serie 9, 'Figuurpijpen, eerste kwaliteit', waarvan de mal door Goedewaagen in Engeland is aangeschaft (Ref. 6 Pijpenkabinet). De Goedewaagen versie heeft een rechte, vaste steel van ca 10 cm. Hoewel het model in de catalogus 6 wordt afgebeeld, lijkt het nooit in (grote getalen) actief op de markt te zijn gebracht. Rechts hetzelfde model maar nu afkomstig uit Engeland, met tekst H.M. KING GEORGE V gestempeld in de manchetsteel, en voorzien van goudkleurige lak.

 

William E. Gladstone hakt een houtje

Bovenstaande pijp is in de Goedewaagen catalogus terug te vinden onder model nummer 388 'Houthakker'. Tevens als 'Woodcutter' tot in de 50-er jaren naar Amerika geexporteerd, aldaar door de firma Wally Frank vermarkt.

Recent echter tegen een Franse uitvoering van deze pijp door de firma Dumeril aangelopen. 

Op de steel heeft deze uitvoering de tekst 'HAWARDEN' en 'ATROCITIES', we nemen dus aan dat Goedewaagen ook deze vorm bij Dumeril gekocht heeft.

 

De teksten Hawarden en Atrocities bieden een directe link naar William E. Gladstone, die bij nader inzien ook als 2 druppels water op onze houthakker blijkt te lijken. 

Het pijpje blijkt een "spotpijpje" te zijn ; klik hier voor het artikel 

 

Gezichtspijpen met korte, vaste steel

Mooie zwarte Duivel, op de steel 'MY FRIEND' en het Goedewaagen merk stempel 'ES Dutch Clay'.

Deze duivel is terug te vinden in catalogus nummer zes uit ca 1920. Als modelnummer 646 staat de kop in serie 11. Behalve de genoemde witte, rode of zwarte versie is er ook een fraai meerkleurig geglazuurde versie bekend.


Cat nr 384, 'Heb je je hoed op shag'. Kenmerkend voor deze pijp, in vergelijking tot de meeste andere portretpijpen, is dat het (boven-) lichaam op de steel doorloopt.


Gezichtspijpen met Manchet (insteeksteel)

Kleine kopjes, Sigaar/Sigaretten pijpjes

Gietpijpen

Laatste Nieuwe

5/2 : Paar bijzondere merken erbij

12/01 : in een van de allereerste boeken die ik over kleipijpen las heeeel veel jaren geleden stond deze en die vond ik zo mooi.. duurde bijna 40 jaar voordat ik m in de verzameling heb :-)

09/01 : Merken merken en merken erbij ..

07/01 : Herdenkingspijpjes: IJzeren Kruis en Den Briel

29/12 : ca 150 nieuwe hielmerken toegevoegd.

6/11 : Twee zogenaamde turkenkopjes uit het tweede deel van 1800, Gouda.

13/10 : Een complete Goedewaagen 'sportpijp' en een fraaie sluitzegel 'Baronite Pijpen'

21/9 ; Deze had ik nog niet : een vrouwtje rondom de kop, merk IB. Wel al diverse mannetjes met hoedjes.

21/09 ; een kop van de franse firma Fiolet : Creme de Moka.

16/9 : Weer wat nieuwe aanwinsten toegevoegd, diverse pijpjes gemerkt met IOH en een fraaie met afbeeldingen van vier 18e eeuwse vorsten

01/9 : Minerva en ACAD:LUGD:BATAV, hielmerk 'wapen van Leiden' en 'Welkom op Batavia'


28/7 : Wapens van Polen-Litouwen en Saksen tijdens 'Personele Unie', ca 1740-1760.


07/6 ; twee complete (gelijmde pijpjes) en een fraaie 17e eeuwer met hielmerk TB met wereldkloot