De Bevere Kortrijk

De firma 'De Bevere' in Kortrijk is van ca begin 1800 tot vlak na de tweede wereld oorlog actief geweest. Een beroemde telg uit de familie is Maurice De Bevere, die onder de naam MORRIS het stripmakersvak in gegaan is en o.a. wereldberoemd is geworden met de stripverhalen van Lucky Luke. In de verzameling een persvorm uit zijn nalatenschap.

Wie kent de stripheld 'Lucky Luke' niet?! Sinds 1947, het jaar waarin Lucky Luke voor het eerst verscheen in een Robbedoes-almanak, zijn er maar liefst 66 albums van Lucky verschenen wereldwijd, waarvan in totaal meer dan 278 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Wat weinigen echter weten is dat de geestelijke vader en tekenaar, bekend onder het pseudoniem Morris, een zoon was van de laatste bedrijfsleider van de Belgische pijpenfabriek de Bevere in Kortrijk. De in 2001 overleden Maurice de Bevere publiceerde zijn eerste Lucky Luke strip drie jaar voordat de Bevere in 1950 haar deuren sloot.  Maurice werd in 1923 geboren en groeide op met de pijpenmakerij, waar hij in zijn jeugd zijn eerste karikaturen van pijpaarde boetseerde. Zijn succesvolle nalatenschap is sinds 1997 vereeuwigd in een standbeeld van de door hem geschapen held in de hal van de bibliotheek in Kortrijk. Aardig detail, dezelfde firma die de pijpenklei aan de firma De Bevere leverde, heeft ook de klei voor dit standbeeld geleverd.

 

(afbeelding: standbeeld Lucky Luke bij ingang stadsbibliotheek Kortrijk)



Pijp met voorstelling van Koning Albert I, met gele lak en insteeksteel. Op linkerzijde manchet de tekst 'ALBERT I' en op rechterzijde '1914'.

La Pipe Wallonne
La Pipe Wallonne

Op de steel:

"FABRIQUÉ EN BELGIQUE"


Catalogus A. De Bevere - Kortrijk

Fabrikantencatalogus met opdruk ‘Maison Fondée en 1800 Fabrique de Pipes en Terre et de Pipes en Asbestos à Courtrai (Belgique) , ‘A. De Bevere’ en ‘Fabriek van Aarden Pijpen en Asbestos Pijpen te Kortrijk (België) Huis Gesticht in 1800’. Gedrukt bij L. Goethals, Courtrai. 15 pagina’s met 58 pijpmodellen. Een aantal van de naam etiketten zijn blauw gedrukt en de zouaaf heeft een vergulde tulband.

Firma A. De Bevere, Kortrijk, België, 1920-1935. Klik op onderstaande afbeeldingen om de catalogus te openen


Laatste Nieuwe

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

21/4; Jacob van Wingender Knoedgen (Belgie) : l'Union fait la force.

04/4; Een fraaie rekening van de firma Wingender Knoedgen uit 1868.

13/3; Een paar complete en bijna complete 17e eeuwers

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

10/3; Het Wapen van Friesland

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

20/1: Twee fraaie dubbele krulpijpen (VIVAT DE PRUYSE) van Marinus van Duyn, tussen circa 1885 en 1925 gemaakt.


14/1: Wat leuke pijpjes gevonden in Rotterdam

21/5 : Het IJzeren Kruis

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.